• Világgazdaság, Menedzser Magazin, 2002.09.20.
  • Szerző: Németh I. Gergely

Törvénytelen,
de hatékony eszközök a gazdasági hírszerzésben

01A „nagy testvér” figyel minket - látható nap mint nap szinte valamennyi kereskedelmi televízión. Az viszont korántsem szórakoztató – ellenkezőleg: felbecsülhetetlen károkat okozhat –, ha a titkos megfigyeléshez szükséges eszközöket az üzleti, ritkábban a politikai konkurencia veti be a bizalmas információk megszerzése és a nagyobb haszon érdekében.

A korábban sikeres, feltörekvő hazai középvállalkozás tulajdonosa egyre nagyobb bosszúsággal vette tudomásul, hogy piaci konkurense az utóbbi néhány hónapban minden kiírt tenderen éppen egy hajszállal árai alá ígért, s így vesztette el cége sorra a megrendeléseket.

A bosszúságot gyanú, majd átfogó vizsgálat követte, amelynek során kiderült: a cég irodáiban valaki több rejtett jeladót helyezett el. A kereskedelmi forgalomban is kapható eszközöket elhelyező személy kilétére nem derült fény, de a gyanú az irodák takarítását végző vállalkozás alkalmazottaira terelődött, ezért a cég a szerződésbontás mellett döntött – számolt be az egyik legutóbbi esetről Kis Emil. A „poloskamentesítést” elvégző Perfect Loyd Magánnyomozó Iroda igazgatója kérdésünkre elmondta: bár a félelem egyelőre gyakoribb, mint a tényleges lehallgatás, mégis érdemes óvatosnak lenni. Az üzleti életben mind több olyan bizalmas információ keletkezik, amely megszerzése óriási összegekre váltható be a piacon.

Ezt igyekeznek kihasználni azok a vállalkozások is, amelyek akár törvénytelen eszközöket is hajlandóak alkalmazni a számukra létfontosságú információk megszerzése és ezzel üzleti ellenfelük megelőzése érdekében. A technikai eszközök adottak: az interneten számos amerikai, német, olasz, izraeli, orosz és ukrán cég kínálja termékeit eladásra, igaz, az ár gyakran meghaladja a 2-2,5 ezer dollárt. Ennél jóval olcsóbb megoldást kínálnak azok a hazai kisvállalkozások, amelyek – törvénytelenül – már néhány ezer forintért kínálnak amatőr és félprofesszionális eszközöket, s ezek megfelelően elhelyezve szintén hatékonyan alkalmazhatók. Az eszközök között egyaránt találhatóak néhány óráig működőképes, tollba rejthető, piciny lehallgatóberendezések, valamint elektromos elosztókba, lámpatestekbe telepíthető olyan miniatűr eszközök, amelyek folyamatos adást biztosítanak. Manapság az egyik legdivatosabb ezek közül az a lehallgatóeszköz, amelyet a mobiltelefonok akkumulátorába építenek be. Ez a célszemély készülékén történő gyors akkumulátorcserét követően a telefonon keresztül és a környezetében elhangzó beszélgetéseket is folyamatosan rögzíti és továbbítja. Ezzel szemben a filmekben gyakran látott – telepítést nem igénylő, a távolból alkalmazható – lézeres és mikrohullámú eszközök 50-100 ezer, illetve 500 ezer dolláros ára Magyarországon megfizethetetlen, és nem is kifizetődő.

Többféle megoldást dolgoztak ki a lehallgatóberendezések telepítésére is: legkézenfekvőbb módon talán a takarítószemélyzet lefizetésével juttathatók célba az eszközök, de gyakori megoldás a karbantartónak álcázva történő bejutás is. Több esetben felmerült a gyanú, hogy esetleg belső munkatársak is segíthetik a konkurenciát. „Mindennél egyszerűbb lehet az eszközök telepítése, ha a lehallgatás leendő szenvedő alanya egy újonnan felhúzott épületbe költözik, ahová a cég áttelepülését megelőzően gyakorlatilag bárki könnyedén behatolhat” – vélekedett Kis Emil. A veszélyeztetettek köre széles, de a legnagyobb kockázattal a tapasztalatok szerint az új technológiákkal vagy megoldással kísérletező közép- vagy nagyvállalkozásoknak kell szembenézniük. Lehallgatás ugyanakkor nem csak az üzleti életben fordulhat elő: az ügyfelek 70 százaléka gazdasági társaság, de emellett 10 százalékot magánszemélyek, a maradék 20 százalékot pedig politikusok és politikai szervezetek tesznek ki.

Magyarországon is kialakult már azon vállalkozásoknak a köre, amelyek kifejezetten „poloskamentesítésre” specializálódtak. Hivatalos nyilvántartást senki nem vezet a területen tevékenykedő cégekről, ám a piaci szereplők tisztában vannak vetélytársaik kilétével. Ennek oka részben a piac korlátozottságára vezethető vissza. Másrészt a lehallgatóeszközök felderítését kínáló vállalkozások alapítói korábban szinte kivétel nélkül a titkosszolgálatoknál dolgoztak.

Jelenleg mintegy 10-15 cég kínál Magyarországon üzleti hírszerzés elleni védelmet biztosító szolgáltatásokat, ám ezek közül mindösszesen 3-4 vállalkozás képes valóban hatékonyan felderíteni az ügyfeleiknél elhelyezett lehallgatóeszközöket. Ennek oka, hogy egy megbízható lehallgatásvédelmi eszköztár összeállítása legalább 5-10 millió forintos ráfordítást igényel, és folyamatosan nyomon kell követni azt is, milyen újabb lehallgató- és felderítőeszközök jelennek meg a piacon. Lényegesen többen foglalkoznak törvénytelenül a lehallgatóeszközök gyártásával és telepítésével, mint a teljesen legális mentesítéssel.

A lehallgatástól tartó cégeknek nem kell drasztikus kiadásokra számítani, ha óvatosságból a fontosabb helyiségeik átvizsgáltatása mellett döntenek. A „poloskamentesítést” végző cégek általában kötött négyzetméterárral dolgoznak, de egy-egy iroda komplex átvizsgálása nem haladja meg az 50-100 ezer forintot. Nem szabad elfelejteni: a szolgáltatást végző cég azt nem tudja garantálni, hogy néhány órával a mentesítés után mit helyeznek el az irodában. A szakértők egyetértenek: a vizsgálattól függetlenül is szigorúan ellenőrizni kell, kik léphetnek be azokba a helyiségekbe, ahol értékesíthető információk elhangzanak. Másrészt az esetleges lehallgatás által okozott kárnál olcsóbb megoldást biztosít, ha a folyamatos információvédelmi vizsgálatokkal minimalizálják a kockázatot.

Mit tegyen, ha úgy érzi, lehallgatják?

  • semmi esetre se utaljon rá, hogy ilyen érzése van!
  • mindenképpen keressen megfelelő szakembert!
  • ne használjon vezetékes telefont a kapcsolatfelvételre!
  • lehetőleg nyilvános helyről hívja a lehallgatásmentesítést kínáló szolgáltatásokat; ez vonatkozik a GSM- telefonokra is!
  • a kapcsolatfelvétel legcélszerűbb módja az e-mail!

Publikációk

Keresés az oldalon