• Szerző: Varga Bálint
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • ISBN 963 711 813 6


konyv3A 2005-ös Könyvhéten látott napvilágot Varga Bálint Magándetektívek című, a maga nemében egyedülálló könyve a magyar magándetektívekről. A rendszerváltozást követően ismét engedélyezetté vált a magánnyomozó hivatás Magyarországon. Kevesen tudnak róluk, arról pedig még kevesebben, kik ők és milyen módszerekkel dolgoznak.

A szerző a másfél évig tartó anyaggyűjtés során közvetlen közelről figyelhette meg a magyar magándetektíveket. A kötetben négy megtörtént esetet követ nyomon, amelyek mindegyikében részt vett a nyomozásban. Az esetek megírásában a nevük elhallgatását kérő magándetektívek minden nyomozati módszert megmutattak neki, legyenek azok törvényesek vagy éppen a törvényesség határát feszegetők. De nemcsak a magándetektívek beszélnek most először nyíltan és őszintén a munkájukról, hanem mindazok, akik segítik a munkájukat: figyelők, környezettanulmány-készítők, beépített ügynökök.

A könyv első része a magándetektívek történetét dolgozza fel részletesen Vidocq-on és Pinkerton-on keresztül számos mai amerikai és angol magándetektívig, akikkel a szerző interjúkat készített.

A második részben a magándetektívek magyarországi történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. Ezen kívül újszerű, izgalmas és eddig csak ritkán említett részleteket tudhatunk meg a magyar állambiztonság bűnügyi hálózatáról, hisz a könyv megírásában segédkezők jó része maga is valaha elhárító volt, operatív tiszt vagy bűnügyi nyomozó.

A harmadik rész a már említett négy esetet taglalja. A szerző testközeli tapasztalatai alapján írta meg a nyomozati módszereket az adatgyűjtéstől a környezettanulmányig, a leplezett meghallgatástól az operatív figyelésig.

A negyedik rész egy újra erőre kapó műfaj, a krimi történetével és műfajelméletével foglalkozik Conan Doyle-tól Agatha Christie-n és Raymond Chandleren keresztül a műfaj modern képviselőiig. Az ötödik rész a magyar krimi hiányát vizsgálja. A szerző több szempont alapján próbálta meg kideríteni, miért nem született a szó klasszikus értelmében vett krimi mindeddig Magyarországon.

A nagy felkészültséggel megírt, alaposan megkutatott és olvasmányosan megfogalmazott mű mindenki érdeklődésére számot tarthat, aki a magándetektíveket ballonkabátos, borostás, keményöklű és mogorva férfiaknak képzelte, ugyanis a könyv végére kiderül: szinte semmi sem igaz abból, amit a magándetektívekről képzelünk, vagy gondolunk. Nem magányos farkasokról olvashatunk az oknyomozó újságírás legszebb hagyományait követő könyvben, hanem magán titkosszolgálatok profi, felkészült és hatékony munkatársairól.

Publikációk

Keresés az oldalon